BABALAR GÜNÜ TAVLA TURNUVASI

BABALAR GÜNÜ TAVLA TURNUVASI

Babalar Günü’nde Novada tavla turnuvasına katılın, kıyasıya mücadelenin tadını çıkarın.
Tarih:18 Haziran
Saat: 12:30
1′ inciye 1000 TL Hediye Çeki
2′ inciye 750 TL Hediye Çeki
3′ üncüye 500 TL Hediye Çeki

Katılım Koşulları;
Turnuva 20 kişi ile sınırlıdır.

Ön Rezervasyon: 0256 512 88 00

TURNUVA KURALLARI:

Turnuva 20 oyuncu  tarafından 5 tur üzerinden oynanacaktır.

OYUN İÇİ KURALLAR

EKİPMAN: Her masada 1 Tavla, 2 Zar ve 2 Fincan yer alır. Zarlar kesinlikle fincanla atılır.

MÜSABAKA HAKEMİ: Turnuva boyunca  müsabakalar hakem kontrolünde başlar ve devam eder. Hakemlerin sorumlu olacakları masalar, TD tarafından belirlenir.

MÜSABAKA KAYIT ÇİZELGESİ (MKÇ): Her müsabaka sonunda Müsabaka Hakemi tarafından skor Müsabaka Kayıt Çizelgesine (MKÇ) kaydedilir.

OYNAMA YÖNÜ VE PUL RENGİ: Karşılıklı anlaşmayla veya anlaşmazlık halinde maç başlamadan önce zar atılarak büyük atan tarafın oynama yönü veya pul rengini seçmesi yoluyla belirlenir.

AÇILIŞ HAMLESİ: Her oyunun başında taraflar birer zar atarlar. Büyük zarı atan taraf oyuna başlama hakkını elde eder.

ZAR ATIŞLARI: Zarlar fincana koyulup çalkalanır ve tablanın üzerine atılır. Atışın geçerli olması için iki zarın da tablanın karşı duvarına çarparak tabla yüzeyine tamamen oturmuş olması şarttır.

“Pulda” Kuralı. pula konan bir zarın herhangi bir şüphe veya anlaşmazlığa yol açmaması açısından kırık kabul edilir.

HAMLE: Hamle sırası gelen taraf, gelen zarlara göre pullarını oynatır. Barda bir pul varsa (kırık), başka bir pulla oynamadan önce bu pul oynanmalıdır, yani ilk olarak kırık girilmelidir. Dokunulan pulu oynama zorunluluğu yoktur, tabladan kaldırılan pulu oynamak zorunludur. Taraflar zar atmadan önce rakiplerinin hamlelerini tamamlamalarını beklemelidirler. Her hamle için düşünme süresi maksimum 1 dakikadır.

BAŞLANGIÇ DİZİLİŞİNDE HATA: Yanlış başlangıç pozisyonu oyunun beşinci zarı atılmadan önce düzeltilmelidir. Aksi takdirde hatalı diziliş o andan itibaren geçerli hale gelir.

KIRIK VE TOPLANMIŞ PULLARIN YERLERİ: Kırılmış olan pullar, girmeyi beklerken bar üzerinde bulunmalıdır. Toplanmış pullar ise oyunun sonuna kadar tüm oyun yüzeyinden ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir. Anlaşmazlıklarda Müsabaka Hakemi yalnızca bar üzerinde duran pulları kırık pul olarak yorumlar.

VUR-KAÇ HAMLELERİ: Vur-Kaç hamleleri yapmak serbesttir.

PUANLAMA: Bir oyun tamamlandığında kazanılan oyun (1 sayı), mars (2 sayı) olarak kabul edilir. 3(üç) sayı alan maçı kazanır ve bir üst tura geçer. Maç skor farkı averaj olarak oyuncu  puanına yansır.

MOLA ALINMASI: Taraflar, bir oyun boyunca birer defa mola alabilirler. Molalar sadece oyun aralarında kullanılabilir ve süreleri 5`er dakikadır. Bir oyuncunun devam etmekte olan bir müsabakada alınan bir mola esnasında diğer herhangi bir oyuna oturması yönetimce uygun görülmez. Bir oyuncunun aranıp da bulunamadığı her 5 dakika için rakibine 1 penaltı puanı verilir.

HAKEM TAKTİR HAKKI: Hakem yukarıda belirtilen durumlar dışında taktir hakkını kullanır. (Müsabakadan men, penaltı puanı verme v.b)

ETİK UYGULAMALAR ve STANDARTLARI
Oyunun temellerine ek olarak, turnuvada katılımcıların yüksek seviyede sportmenlik ve etik sergilemeleri beklenmektedir. Herkesin menfaati için aşağıdaki standartlara tüm katılımcı ve seyircilerin uyması beklenir:
1. Altın kural açıkça bellidir. Rakibine sana davranılmasını istediğin gibi davran: saygılı ve adil.
2. Kuralları ve cezaları katı bir şekilde önce kendine uygulamalısın. Kurallardan esneklik ne istenmeli ne de kabul edilmelidir. İsteyerek veya kaza ile bir kuralı çiğnerseniz uygun cezanın uygulanması konusunda ısrarcı olmalısınız.
3. Aynı prensiple rakibiniz bir kuralı çiğnerse onun uygun cezayı kabul etmesi konusunda da ısrar etmelisiniz.
4. Adil oyun ve sportmenlik prensibi her zaman öncelikli olmalı ve oyuncular rakiplerinden teknik veya kazai durumlardan faydalanmamalıdırlar. (Örneğin etraftaki dikkat dağıtıcı unsurlardan dolayı rakibiniz zarı toplamayı  veya bardan pulunu almayı unuttu)
5. Argo, hakaret edici veya tehdit edici dil, kandırıcı ifadeler veya hareketler TD tarafından cezalandırılacak durumlardır. Uygun sözel yanıt, uyarı, puan kesintisi veya mevcut ya da sonraki maçta ceza veya turnuvadan uzaklaştırma olabilir.
6. Seyircilerin sportmenliği ve adil oyunu korumak gibi bir sorumluluğu vardır ve maç sırasında bir oyuncu için tezahürat yapamazlar ve yorumda bulunamazlar veya maçla ilgili maç bitene kadar öneride bulunamazlar.
7. Tüm turnuva katılımcıları ve seyircilerden turnuva boyunca arkadaşça ve olumlu bir yaklaşım beklenmektedir. Durumdan şikayet etmek, personeli veya rakipleri azarlamak, kötü dileklerde bulunmak turnuva sırasında kabul edilemez ve cezai durumla sonuçlanabilir.